WIE VERDIENT VOLGENS JOU HET GROEN LINTJE 2022??

Uit alle aanmeldingen is door de fractie en het bestuur van GroenLinks Diemen een top 3 gekozen. Wij willen graag weten wie volgens de inwoners van Diemen straks echt het GroeneLintje in ontvangst mag nemen. Stemmen kan via deze stemtool tot woensdag 4 november. In de tweede week van november reiken we dan het GroeneLintje uit aan degene met de meeste stemmen.

De Genomineerden Top 3:

  1. Annemarie Pennings, houdt Holland Park opgeruimd en netjes
  2. Buurtmoestuin Carpe DIem, een natuur-inclusieve en eetbare buurttuin
  3. Nienke Hendriks, voert KlimaatGesprekken met de inwoners van Diemen

 

Annemarie Pennings, houdt Holland Park opgeruimd en netjes

Annemarie, 73 jaar, alleenstaand, moeder en oma van twee prachtige kleinkinderen is genomineerd omdat ze zich samen met een aantal medebewoners met hart en ziel inzet om haar mooie nieuwe woonwijk Holland Park schoon te houden.

In 2019 begon ze met het opruimen van het afval op straat, de walkanten en de grachten. Er was toen ook nog veel sprake van bouwafval omdat er nog volop gebouwd werd aan de wijk. Ook houdt Annemarie een oogje op de ondergrondse containers en ze meldt het bij de gemeente als er grofvuil bij de containers wordt gezet.

Sinds de zomer van 2020 doet ze dit niet meer alleen, maar samen met twee trouwe medebewoners. Samen haalden ze een record van 15 zakken afval uit de grachten. Ondertussen onderhoudt ze ook de containertuintjes die in juni 2021 door de gemeente zijn aangelegd.

Annemarie is zeker van plan dit te blijven doen, maar ze hoopt vooral dat iedereen het afval voortaan op de juiste manier gaat aanbieden. Op die manier levert iedereen een bijdrage aan een schoon milieu.

 

Annemarie Pennings GL2022

Buurtmoestuin Carpe DIem, een natuur-inclusieve en eetbare buurttuin

De buurtmoestuin Carpe Diem bestaat sinds 2020. Ze zijn genomineerd vanwege hun goede werk voor de omgeving en hun bijdrage aan de Voedselbank Diemen. De buurtmoestuin is een opsteker voor de omgeving Diemerkade.

Ze zijn met 10 vrijwilligers begonnen op een kaal stukje land met een uitgeputte bodem. Ze begonnen met het verbeteren van de bodem met gebruik van door organisch restmateriaal uit de tuin en compost van de gemeente. Op die manier werken ze zoveel mogelijk samen met de natuur.

Ze bekeken welke groenten, kruiden, fruit en bloemen goed bij elkaar bloeien en elkaar versterken. Zo voorkomen ze ziektes en plagen in plaats van dat ze deze moeten bestrijden. En met meer dan 10 soorten bloemen ziet de tuin er ook nog eens kleurrijk uit.

De tuin draagt bij aan een goed klimaat omdat ze de onbespoten groenten niet van ver hoeven halen. Zo verkleinen de deelnemers hun ecologische voetafdruk. Het eindresultaat is een diervriendelijke, mooie tuin die ook nog eens goed is voor insecten. Ook draagt de tuin bij aan het sociale klimaat in de buurt: de moestuin is een fijne ontmoetingsplek geworden. De oogst verdelen de deelnemers onder elkaar en ze geven het aan buurtgenoten die het goed kunnen gebruiken. Daarvoor haalt een vrijwilliger van de voedselbank regelmatig groenten bij de tuin op. De vrijwilligers van Carpe Diem gunnen heel Diemen lekker en lokaal eten met de seizoenen mee.

 

Buurtmoestuin Carpe Diem GL2022

Nienke Hendriks, voert KlimaatGesprekken met de inwoners van Diemen

Nienke Hendriks, 42 jaar, getrouwd en moeder van twee kinderen is genomineerd omdat ze met KlimaatGesprekken anderen bewust wil maken van hun eigen CO2-voetafdruk. In deze bijeenkomsten bespreekt ze op welke manier iedereen het milieu minder kan belasten.

Ze kwam in 2016 in aanraking met KlimaatGesprekken via SchoolvoorCoaching waar ze een opleiding heeft gedaan. Deze workshop triggerde haar op een prettige manier om na te denken over haar eigen invloed. Daarna volgde Nienke samen met haar man de workshops en begon, naast het verduurzamen van haar eigen levensstijl, met het organiseren van workshops. Deze workshops houdt ze in Diemen, Muiden en Bussum.

Nienke doet dit niet alleen, maar samen met haar nieuwe ‘klimaatje’ Maaike. Hun doel: ervoor zorgen dat we samen minder CO2 uitstoten. En daarvoor is niet alleen systeemverandering, maar ook gedragsverandering nodig.

In januari start Nienke een nieuwe workshopreeks. Je kunt je opgeven hiervoor via https://www.klimaatgesprekken.nl/aanmelden/ dan kom je op de wachtlijst en krijg je bericht wanneer je kunt deelnemen.

Nienke’s motto: "To care about climate change you only need to be one thing, and that's a person living on planet Earth who wants a better future. Chances are, you're already that person - and so is everyone else you know." Uit Saving Us, van Hayhoe.

 

Nienke Hendriks voert KlimaatGesprekken GL2022