Hieronder treft u een overzicht aan van punten die GroenLinks Diemen in haar verkiezingsprogramma heeft opgenomen om ondernemingszin in onze gemeente te stimuleren. 

  • Initiatieven. In Diemen nemen burgers zelf initiatieven om nieuwe activiteiten te gaan opzetten. Soms uit idealen of ambitie, soms ook gedwongen door de economische achteruitgang. GroenLinks wil deze initiatieven ondersteunen. Voorbeelden zijn Duurzaam Dorp Diemen, buurtmoestuin Prinses op de Erwt, cultuurnetwerk, Co-creatie en activiteiten in El’Sina.
  • GroenLinks wil vraag en aanbod bij elkaar brengen, de eigen creativiteit van burgers stimuleren, flexwerkers, ZZP-ers en bedrijven met elkaar in contact te brengen, bijvoorbeeld door het faciliteren van Meet&Greet plekken.
  • De energiecoördinator is de koploperskring gestart waarin de meest vooruitstrevende duurzame bedrijven uit Diemen stap voor stap verder verduurzamen en andere bedrijven met hun enthousiasme aansteken. Achter de schermen werkt de energiecoördinator aan de integratie van duurzaamheid bij de gebiedsontwikkeling Bergwijkpark en het opzetten van een energiezorgsysteem voor de gemeentelijke gebouwen.
  • Investeren in duurzaamheid. Om Diemen energieneutraal te maken mag ook best wat geïnvesteerd worden. Mede op aandringen van GroenLinks heeft de gemeente sinds 2008 jaarlijks ca. €10.000 subsidie van de provincie Noord-Holland geregeld voor eigenaren/bewoners die investeren in isolatie, HR++-glas en zonneboilers.
  • Stimuleren van het Nieuwe Werken. Medewerkers kunnen een deel van hun werk via internet vanuit hun huis doen. GroenLinks wil dit stimuleren door te pleiten voor ultrasnel internet via een nieuw glasvezel netwerk.
  • … meer dan technische oplossingen! Om een duurzame samenleving te bereiken denkt GroenLinks Diemen verder dan technieken om energie te besparen en  duurzame energie op te wekken. We willen mensen verleiden om anders te gaan kijken naar onze manier van leven. Daarom ondersteunen we van harte de vele projecten en experimenten waarin bewoners de handen ineen slaan en nieuwe wegen zoeken. Denk aan:

    - repair-café in Diemer Factory,

    - duurzame scholen,

    - lokale energiecoöperatie,

    - kennis delen, bijv. tijdens de Solar Days,

    - spullen delen via Spullenbank of Ruilwinkel,

    - auto delen. 
  • Diemen is rijk aan lege kantoren. Het lijkt er niet op dat aan die leegstand snel een einde komt. We zien ruimte voor initiatieven om lege kantoorruimte om te bouwen naar betaalbare woningen. In Bergwijkpark Zuid gebeurt dit al. Een aanvulling op sociale woningvoorraad is hard nodig. Hierbij is aandacht voor ontmoetingsgericht bouwen wenselijk om onderlinge betrokkenheid van de bewoners op een organische manier te ondersteunen.



door Monique van Schoot,

2 februari 2014