Binnen GroenLinks is een partijbrede discussie aan de gang over het wel of niet deelnemen aan militaire interventies. Het is toeval dat deze gesprekken samenvallen met de interventie in Irak tegen IS, waar ook de Tweede Kamerfractie van GroenLinks zich positief over uitgesproken heeft. Gevolg hiervan is dat de principiële discussie voortdurend vermengd wordt met het specifieke ingrijpen in Irak.

Interventies hoeven niet altijd in te houden dat er bommen gegooid worden. Als uitgangspunt voor de regionale discussies heeft GroenLinks een startdocument opgesteld. Zie https://groenlinks.nl/nieuws/partijbrede-discussie-over-militaire-interventies. Eind november zou dit moeten resulteren in een slotdocument, dat de Tweede Kamerfractie als leidraad kan gaan gebruiken bij besluiten rond interventies in de toekomst.

Op donderdag 9 oktober kwamen enkele leden van de afdeling Diemen bij elkaar om dit thema op te pakken. Al snel bleek dat er men voornamelijk terughoudend was over het inzetten van militairen bij conflicten in den vreemde. Geen verrassing natuurlijk in GroenLinks context, maar daarbij moet aangetekend worden dat pacifisme geen overkoepelende gedachte was. Toegespitst op de deelname aan de missie tegen IS plaatste men onder andere vraagtekens bij de keuze van de middelen (F-16’s) en verbaasde men zich over de gretigheid waarmee Nederland toezegde en GroenLinks meeging.

Zaterdag 11 oktober was de discussie in de provincie Noord-Holland gepland.  Aan de hand van drie stellingen (hier verkort weergegeven) werden argumenten verzameld:

  1. Interventies zijn toegestaan bij grove schendingen van de mensenrechten.
  2. Voor interventies is een VN mandaat nodig.
  3. Voor interventies  moet maatschappelijk draagvlak zijn.

GroenLinks heeft als breed gedragen principe dat militaire interventies uiterste middel zijn en als doel moeten hebben om burgers te beschermen. De drie stellingen scherpten deze principes aan. Enkele overwegingen:

  • Niet overal waar schendingen zijn van mensenrechten grijpt het westen in.
  • Wie zijn wij trouwens dat wij denken dat we mogen ingrijpen?
  • Ingrijpen schept verplichtingen voor opbouw daarna op de lange termijn. Wie garandeert dat dat gebeurt?
  • Moet GroenLinks op dit gebied onderscheidende denkbeelden hebben ten opzichte van andere partijen op moeten wij samenwerking zoeken?

Ieder die wil mee discussiëren kan dat doen via Bureau De Helling. Zie de link hierboven in dit artikel.