Bezuinigingsplannen van het kabinet kunnen Staatsbosbeheer dwingen om het Diemerbos in de verkoop te zetten. Uit protest tegen een dergelijke verkoop voerde een groep Diemenaren zaterdag 19 februari actie. Bij het station ontvingen ze om 13.00 uur Rik Grashoff, Tweede-Kamerlid voor GroenLinks en Anna van Heijst, GroenLinks-Statenlid in Noord-Holland. Vanaf het station ging de groep van 25 mensen fietsend of hardlopend naar de ingang van het Diemerbos.

Daar stond een bord dat de suggestie wekte als zou het bos te koop zijn. Na het zingen van een lied dat voor de gelegenheid was opgesteld, onthulden Rik en Anna de werkelijke bedoeling van het bord: Het Diemerbos is NIET te koop. Er werden koffie en fris genuttigd met stroopwafels en eierkoeken. Rik Grashoff zei blij verrast te zijn met deze actie en legde uit waarom volgens hem het kabinet verkeerd bezig is. (Zie bijgevoegd document met de toespraak). Daarna ging iedereen zijns weegs.

Het bord staat woensdag 23 februari op de markt bij de kraam van de politieke partijen als getuige van onze bedoelingen.

Hoewel de gemeenteraad op 11 november 2010 heeft uitgesproken tegen de verkoop te zijn, moet elke gelegenheid worden aangegrepen om die stem te laten horen. Zeker dit kabinet geneert zich niet te bezuinigen op wat kwetsbaar is.

-----------------------
Nadere toelichting bij de mogelijke verkoop van het Diemerbos.

In de gemeenteraad van 11 november is een motie van GroenLinks aangenomen waarin tegen de mogelijke verkoop wordt geprotesteerd. Argumenten tegen verkoop zijn:

* In onze ogen voelt de mens zich prettiger in een omgeving die het besef van natuur met zich mee brengt.

* Verkoop van het bos zou een eerste stap kunnen zijn op weg naar een andere functie van het gebied: wonen of zelfs industrie. In onze samenleving is de drang van het rendement soms veel groter dan de drang naar de natuur. Zolang de grond in beheer is van de overheid blijft er democratische controle op het gebruik.

* De gemeente Weesp is bezig de Bloemendalerpolder als woongebied te ontwikkelen. Als nu het Diemerbos ook woonwijk wordt, dan zijn Diemenaren voor echt bos aangewezen op het Amsterdamse Bos of bosgebied in het Gooi.

* Het tot stand komen van het Groengebied Amstelland, met daarin het Diemerbos, is het resultaat van jarenlang overleg tussen partijen met verschillende belangen. Ook particulieren doen daar aan mee. En nu komt het Rijk met een beslissing die hier dwars tegen in gaat, zonder enig overleg. En laat het kennelijk aan en ander, in dit geval Staatsbosbeheer, om de zaak te regelen. Dit schaadt het vertrouwen in de overheid als betrouwbare bestuurder.

Wat er kan gebeuren als de overheid grond niet meer in eigen bezit heeft, is bijvoorbeeld goed te zien aan de Bloemendalerpolder. (Bron NRC 8 september 2010)