Donderdag 23 februari jl. heeft de raad de verordeningen voor de aanscherping van de WWB aangenomen. Ook GroenLinks heeft voor gestemd om de wijzigingsverordening WWB en de verordening participatie kinderen vast te stellen. Dit betekent echter zeker NIET dat GroenLinks blij is met de aanscherping van de wet.
De verordeningen zijn een wettelijke verplichting die uit de aanscherping van de WWB volgen. Wel is de fractie van GroenLinks blij dat het college haar best heeft gedaan om binnen de wettelijke kaders te zoeken naar mogelijkheden om de pijn die de aanscherping veroorzaakt te verzachten. Deze 'doekjes voor het bloeden' zijn in de verordeningen opgenomen.
Wat betekent deze aanscherping van de WWB nu precies? Een belangrijk onderdeel van de aanscherping is de invoering van de huishoudinkomenstoets. Geweldig woord voor Wordfeud. En dat is dan ook het enige positieve dat ik erover kan benoemen. De huishoudinkomenstoets houdt in dat voor gezinnen met inwonende meerderjarige kinderen er nog maar 1 gezinsuitkering is, welke niet meer mag bedragen dan de gezinsnorm (€1300 per maand). Dit zal schrijnende situaties tot gevolg hebben daar binnen de gezinnen om wie het gaat de gezinsleden nu financieel afhankelijk van elkaar zijn. Zo zullen jongeren die werken maar nog thuis wonen niet kunnen sparen voor het moment dat zij op kamers gaan. Daarnaast zullen gezinsleden moeten 'boeten' voor de fouten van andere gezinsleden waardoor de kans op een vicieuze schuldenspriraal levensgroot aanwezig is. De huishoudsinkomenstoets wordt ook toegepast op de categoriale bijzondere bijstand, waaronder de participatieregeling voor kinderen. Dit betekent dat werkende jongvolwassenen de sport- of culturele activiteiten van hun broertjes of zusjes moeten gaan betalen. Een andere maatregeling van de aanscherping WWB is de begrenzing van de categoriale bijzondere bijstand op 110% van de WWB norm.
Het college van Diemen maakt zich net als de fractie van GroenLinks zorgen over de gevolgen van de aanscherping. De wethouder heeft toegezegd dat de gemeente een logboek van schrijnende gevallen bij gaat houden om zo Den Haag te kunnen laten zien wat de gevolgen zijn. In aansluiting daarop heeft de fractie van GroenLinks gevraagd of de informatie uit dit logboek met de raad gedeeld kan worden zodat de fracties die dat willen haar fracties in de Tweede Kamer op de hoogte kunnen houden. Wij willen u dan ook vragen het initiatief te nemen om de gemeente op de hoogte te stellen van de schrijnende situaties die u kent.
Zoals reeds gezegd zijn wij als GroenLinks fractie blij dat het college haar best heeft gedaan om binnen de wettelijke grenzen naar mogelijkheden te zoeken die de negatieve gevolgen van de aanscherping beperken. Een voorbeeld daarvan is dat de inkomensgrens voor de langdurigheidstoeslag verhoogt is van 100% naar 110% van de bijstandsnorm. De fractie heeft het college aangeboden om met het college te blijven meedenken om oplossingen te vinden. Indien u als lezer een goed idee heeft, dan nodig ik u dan ook van harte uit dat met ons te delen. Dat kan via de emailadressen die hier op de site vermeld staan.
Ik kom er overigens net achter dat het woord huishoudinkomenstoets niet eens op het speelbord van Wordfeud past. Is er dus zelfs helemaal NIETS positiefs over dat woord te zeggen...
Namens de fractie van GroenLinks,
Nicole van Engelen