Lees hier wat Ruud Grondel, wethouder van GroenLinks in Diemen, op 10 november jl. aan de aanwezigen in DiemerFactory heeft verteld over de duurzame plannen en activiteiten die op de agenda staan van de gemeente voor de komende periode.

Duurzaamheid en solidariteit
GroenLinks is een partij die duurzaamheid en solidariteit verbindt en oog heeft niet alleen voor de wereld waarin wij nu leven, maar ook in de toekomst: de wereld van onze kinderen. Met het onderwerp 'duurzaamheid' zijn wij al 30 jaar lang bezig en we merken dat het werkt. Het in gesprek zijn met elkaar heeft effect gehad, maar er moet nog meer gebeuren. Want het is niet meer de vraag of de fossiele brandstoffen aan het opraken zijn, het is een feit. En dat gaat snel. Het gebruik maken van de fossiele brandstoffen wordt steeds duurder en we gaan dit steeds meer in ons portemonnee voelen. We moeten actief op zoek gaan naar alternatieve, duurzame energievoorzieningen. Dit is niet alleen belangrijk vanwege het financiële aspect. Vandaag nog (10 november 2010) meldde de Europese Commissie dat ongeveer 90% van alle rampen in Europa vorig jaar met de klimaatverandering te maken had. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om hier iets aan te doen. En er zijn vele mogelijkheden, op meerdere niveaus.

Wat doet Rutte?
Op het landelijk niveau hebben wij te maken met de nieuwe regering die weinig om klimaat en milieu lijkt te geven. Ruud wees de aanwezigen echter op het feit dat het Kabinet Rutte zich heeft aangesloten aan de Europese doelstelling van 20% CO2 reductie in 2020. Dit is wel een positief punt. Verder moeten wij nog de volgende stappen op dit gebied van de huidige regering afwachten. Een stabiele bondgenoot zal het Kabinet Rutte bij het bouwen van een duurzame toekomst waarschijnlijk niet zijn.

Wat doet Europa?
Op het europees niveau heeft het onderwerp 'duurzaamheid' wel een zeer hoge prioriteit. De Europese Unie investeert daar veel in. Er wordt momenteel veel aandacht besteed aan de integratie van de nationale netwerken als eerste stap naar een Europese Energiegemeenschap. Een geïntegreerd Europees energienetwerk zou de lidstaten met elkaar verbinden en dit zou een interne energiemarkt mogelijk maken. Het zou ook de afhankelijkheid van energie van buiten de EU kleiner maken. De zaken zoals het nemen van maatregelen ter stabilisering van de prijzen, gemeenschappelijke aanschaf van energie en de ontwikkeling van duurzame energie zoals wind- en zonne-energie, staan hoog op de prioriteitenlijst van de EU. De EU is om deze reden onze belangrijke bondgenoot op weg naar een duurzame toekomst.

Duurzame bedrijven
Dit laatste kunnen wij ook over het bedrijfsleven zeggen. De grote belangstelling voor de informatiebijeenkomst die over energiebesparing en duurzaamheid voor de bedrijven in Diemen op 21 oktober jl. werd georganiseerd, was daar een bewijs van (meer informatie hierover is te vinden op de website van de Gemeente Diemen). De ondernemers bleken zeer geïnteresseerd in duurzame oplossingen, bijvoorbeeld het bedekken van dakken met zonnepanelen, omdat ze steeds meer kijken naar hun energieverbruik, vanuit de gedachte dat energie besparen goed is voor het milieu én voor de portemonnee.

Diemense plannen
De bevolking van Nederland, waaronder de bewoners van Diemen, degenen die vanavond naar DiemerFactory zijn gekomen, Duurzaam Dorp Diemen (tot voor kort Diemer Klimaatnetwerk) en iedereen die bewust met energie en milieu omgaat, noemde Ruud de belangrijkste bondgenoten in het proces van het bouwen van een duurzame toekomst. Door met elkaar te spreken en concrete acties te ondernemen, versterken wij elkaar. Daar spelen de burgemeester, wethouders en gemeenteraad op in en maken duidelijk dat het besparen van energie en het gebruik van duurzame energie in hun ambitie passen.

Diemen heeft als "HIER Klimaatverbond Gemeente" een AA-status verworven. Aan de hand van het aantal en soort maatregelen dat de gemeenten hebben genomen, worden ze door het Klimaatverbond en krijgen de A-status, de AA- of zelfs de Triple-A status. (Wat dit precies inhoudt, kunt u via deze link lezen.) De zaken zoals het feit dat Gemeente Diemen duurzame energie-initiatieven subsidieert, tellen daarbij mee. Diemen is dus goed bezig, maar probeert daar nog beter in te worden en heeft meerdere plannen op de agenda staan. Investeren in duurzame energie is immers investeren in innovatie en werkgelegenheid. In het verhaal van Ruud hebben de voorbeelden van verschillende plannen en daaruit voortvloeiende activiteiten de revú gepasseerd, bijvoorbeeld:

- Klimaatbeheersplan en de uitvoeringsplan, waaronder scholen met minder CO2-uitstoot

- ‘Routekaart Amstel- en Meerlanden Energieneutraal 2040’ waar Diemen deel aan neemt; de ambities die wij samen met de buurgemeenten in de regio Amstel- en Meerlanden willen realiseren, met een stappenplan hoe we beter en efficiënter met energie kunnen omgaan, kansen pakken daar waar de grootste winst op de snelste manier te realiseren valt,

- duurzame stadsverlichting, plan om in 10 jaar tijd over te gaan op LED-verlichting en dimbare lantarens (in stappen: wat bespaard wordt, kan worden geïnvesteerd in de volgende besparing)

- energiezuinig bouwen

- isoleren van bestaande woningen

- opwekking van biogas door Meerlanden uit groen afval en frituurvet

- groene energie inkopen, duurzaam inkopen, 'groene' wagenpark van de gemeente

- windmolens, de plannen worden steeds concreter (de geschikte plekken voor de windmolens moeten worden uitgezocht en aangewezen)

- solarenergie

- greenpoint, energie-oplaadpunt voor auto's

- HR-ketels die zelf energie opwekken

- middellange termijnplannen: samenwerking met woningcorporaties

- lange termijnplannen: totale transitie met eigen energieopwekking (met de buurgemeenten en anders zelf eigen energiebedrijf oprichten)

- en ondanks de financieel zware tijden geld voor een gemeentelijke energiecoördinator, die als taak krijgt in de gemeente, maar vooral met bewoners en bedrijven initiatieven te ontwikkelen.


----
Na afloop van zijn toespraak heeft Ruud de vragen van de aanwezigen beantwoord. Er ontstonden ook discussies, bijvoorbeeld over het nut en de noodzaak van het oprichten van een eigen energiebedrijf. De zaken zoals risico's, maar ook belastingvoordeel en onafhankelijkheid werden genoemd en met elkaar besproken. Ook de haalbaarheid van de ambitie 'energieneutraal in 2040' (d.w.z. dat alle energie in de regio duurzaam wordt opgewekt) werd bediscussieerd.

 

------------------------

Meer hierover kunt u lezen op de pagina 5 van DiemerNieuws van 18 november 2010.