Invasieve kreeften
Op initiatief van GroenLinks Diemen gaat de wethouder in gesprek met het waterschap over bestrijden van de rode Amerikaanse rivierkreeft. Waarom eigenlijk?
De kreeft in kwestie is een hardnekkige pestkop, een guitige graver, een knappe knipper en een ziektekiem. Laat het me even uitleggen. De rode Amerikaanse rivierkreeft is een zoetwaterkreeft die sinds enkele tientallen jaren in Nederland aanwezig is en steeds meer grond wint in Nederland. Hij is hier gekomen vanuit Noord-Amerika en was vanaf dag 1 een probleem. De kreeft eet waterplanten, maar knipt ze ook af zonder reden, eet vis- en kikkereieren en graaft holen waardoor water troebel wordt. De gaten die ze graven zorgen voor schade aan dijken, dammen en andere waterbescherming. Het troebele water creëert een ongezonde omgeving voor planten en een goede voor algen. Daardoor krijg je troebel, zuurstofloos, plant- en dierloos, rot water. Wat dan weer effect heeft op onze gezondheid, onze leefomgeving en dus ook de biodiversiteit.
Een heel technisch verhaal, maar wat kan de inwoner van Diemen er nou mee? Opeten! Het is een heerlijk stukje kleine kreeft, dus als je ziet lopen op straat kan je ze oppakken (pas op ze knijpen hard!), koken in bouillon, ze op de juiste manier ontleden (dit vergt wat handigheid, maar er genoeg te vinden op internet) en dan lekker met chilivlokken, peper, zout en citroensap op de bbq. Alleen wel jammer dat je ze wettelijk eigenlijk niet mag meenemen naar huis......
Smullen maar!