GroenLinks Diemen verzorgde op 10 maart een avond over het thema ‘Burgerinitiatieven in zorg en welzijn’. Er was veel belangstelling, ook van buiten Diemen.

Hoogleraar Evelien Tonkens toonde uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek. Welke burgers zijn actief en hoe kun je dat beïnvloeden?
Tinka Veninga vertelde hoe haar organisatie Serve the City met inzet van vele vrijwilligers iets wil betekenen voor Diemenaren.
Eerste Kamerlid Marijke Vos maakte duidelijk dat samenwerking tussen actieve burgers en gemeente kansrijk kan zijn.
Professionele ondersteuning, hoe bescheiden ook, blijkt in alle gevallen enorm te helpen om een burgerinitiatief van de grond te krijgen en in stand te houden. Een buurtspeeltuin moet bijvoorbeeld voldoen aan veiligheidseisen. Tegelijk moeten mensen de ruimte krijgen om eigen ideeën uit te voeren zonder teveel beperkingen te ervaren.
Serve the City in Diemen heeft een andere aanpak: laat vrijwilligers intekenen op een dag met één specifiek project. Een tuin opknappen of een uitje verzorgen voor bepaalde groep.
Het was erg verhelderend om juist in deze tijd van bezuinigingen in de zorg en toenemende druk op gemeenten elkaars ervaringen te delen.

============================================
 

foto's: Ismail Rimar (klik ze aan voor het volledige beeld)