Joke was namens GroenLinks te gast bij de referendumavond van D66 op vrijdag 1 april bij Drusius. Een informatieve avond met ruimte voor debat.

Omdat de standpunten van D’66 en Groenlinks bij dit onderwerp nogal overeenkomen, was van een fel debat geen sprake. Erg leuk was dat de Jonge Democraten, de jongerenvereniging van D’66, aanwezig waren, plus een aantal toehoorders van andere Diemense partijen. Dan blijkt er ineens een schat aan kennis en meningen in zo’n zaal aanwezig te zijn. Hieronder de bijdrage van Joke, die als enige gastspreker de microfoon mocht vasthouden.

GroenLinks is vóór

Een stabiel en democratisch land aan de grens van Europa is in het belang van Nederland. Jesse Klaver en europarlementariër Bas Eickhout betitelen het associatieverdrag als 'Europa op z'n best'. Het kan voordelen opleveren op het gebied van handel, mensenrechten en Oekraïne op weg helpen naar een volwaardige rechtstaat.

Mogelijke negatieve aspecten zouden volgens GL deze voordelen niet in de weg hoeven te staan. Angst voor een snel EU lidmaatschap is ongegrond. Het verdrag is eerder een alternatief hiervoor. Poetin zou dit verdrag als een provocatie aan zijn grenzen kunnen zien. Maar Oekraïne is een zelfstandige staat die ook met Rusland handelscontacten kan blijven onderhouden. Alleen kan het niet ook toetreden tot de Douane-Unie die Poetin in het gebied opzet.

GL is zich ervan bewust dat Oekraïne niet als bij toverslag een modelstaat zal worden. Corruptie moet blijvend bestreden worden, dierenwelzijn is niet direct gewaarborgd en rechten van minderheden zijn niet onmiddellijk gegarandeerd. Het verdrag is wel een weg in deze richting.

Mijn persoonlijke mening is dat Nederland door ja te zeggen tegen het verdrag het vertrouwen uitspreekt dat Oekraïne deze richting uit zal gaan. Als GL-er ben ik niet principieel voorstander van vrijhandel, omdat de gevolgen voor het milieu en de belangen van de werkende bevolking hierbij niet automatisch in beeld zijn. En ik schaam mij diep voor Nederland nu zo openlijk gezegd wordt dat het referendum in feite niet over het associatieverdrag gaat, maar bedoeld is om de EU te ontwrichten. Ik vind dat een reden te meer om vierkant achter het verdrag te gaan staan. We pakken zo het vernieuwingsproces van twee jaar geleden weer op. We kunnen de Oekraïners niet in de kou laten staan.

Wie zijn wij trouwens als klein en ver landje dat wij de toekomst van dit immense land zouden kunnen bepalen? Een land dat, net als andere Oost-Europese landen, zowel onder de nazi- als onder de sovjetterreur heeft geleden. Alleen daarom al zouden wij de drang naar vrijheid en zelfbeschikking van de Oekraïners moeten begrijpen.

(Joke Schenk, voorzitter bestuur GL Diemen)