STEMMEN VOOR DE GROENSTE DIEMENAAR

Stemtool voor Groen Lintje 2020

Joke Bergshoeff, voert gesprekken over eerlijke klimaatoplossingen 

Joke, 65 jaar, is genomineerd door een van de vrijwilligers met wie zij regelmatig op pad gaat om met Diemenaren te praten over klimaatverandering. ‘Joke weet ons te motiveren mooie gesprekken te voeren, over het klimaat en hun zorgen daarover, in weer en wind’. 

Joke ging de uitdaging aan om voor Aktie Klimaat van Milieudefensie een groep vrijwilligers te vinden met wie ze samen op pad kon. Aan de hand van stellingen en open vragen gaan ze in gesprek over eerlijke klimaatoplossingen. Doel is bewustwording en informatie ophalen. Ze kreeg een diverse groep van acht vrijwilligers – van jong tot oud, van student tot brandweerman – bij elkaar. Joke: ‘Als je mensen vraagt of ze zich zorgen maken, blijken ze het fijn te vinden om vragen te stellen en hun zorgen te delen’. Die gesprekken zijn soms pareltjes van écht contact. Alle input die we ophalen brengt Milieudefensie naar politieke partijen, zodat zij betere keuzes kunnen maken voor hun verkiezingsprogramma. 

Joke over haar nominatie: ‘ik vind dit leuk. Zo komt er opnieuw aandacht voor klimaatverandering. Daar is nooit voldoende aandacht voor.’ 

Evert Kuiken, nooit aflatende inzet voor het milieu in Diemen

Evert, 58 jaar, is genomineerd door een Diemenaar die aangeeft dat Evert vanaf het moment dat hij hier woont (meer dan 20 jaar) zich inzet voor klimaat en milieu in Diemen. Via Duurzaam Dorp Diemen, door aandacht te vragen voor de biomassacentrale, door met de gemeente te praten over het laadpalenbeleid en het fietsbeleid. ‘Daarvoor verdient hij waardering én een aanmoediging om door te gaan.’

Evert is in Diemen een bekende naam als het gaat over duurzaamheid. Al jaren schept hij er plezier in om elke maand als vrijwilliger Staatsbosbeheer te helpen in het Diemerbos. Zo heeft hij daar de ijsvogelmuur verbeterd zodat zij daar weer kunnen broeden. En naast jarenlange inzet voor Duurzaam Dorp Diemen, activiteiten voor het Repair Café, zal Evert elke keer weer het gesprek aangaan met iedereen die meer wil weten over het klimaat. Hij  geeft graag persoonlijk advies wat ze zelf kunnen doen om klimaatverandering tegen te gaan. 

Evert over zijn nominatie: ‘Het is een eer om genomineerd te zijn. De gevolgen van klimaatverandering gaan me echt aan het hart. De natuur is zo mooi. En klimaatverandering heeft echt effect op ons leven’. 

Pantar, zorgt dag in dag uit voor groenonderhoud in Diemen

Pantar, een organisatie voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, verzorgt in Diemen het groenonderhoud. Een Diemenaar nomineerde Pantar omdat ‘Er door deze organisatie in Diemen publiekelijk veel wordt afgeschoffeld, gemaaid en geharkt. Alle waardering’.

Hennie van der Linden, 64 jaar, werkt al ruim 30 jaar bij Pantar. Hij geeft leiding aan 55 medewerkers die samen al het groenonderhoud in Diemen verzorgen. Ze schoffelen, harken, verzorgen de nieuwe plantenperken en maaien het gras. Hennie geeft aan dat Pantar medewerkers met een achterstand een kans geeft om te leren en verder te komen. Hij ziet hoe geweldig ze het vinden als ze buurtbewoners kunnen vertellen dat een bepaalde boom een kastanje is, of een plataan. Dan ontdekken ze dat leren leuk is. En ook zien ze hoeveel vuil mensen achterlaten. Daar gaat het dan ook over, gesprekken over waar vuilnisbakken zouden moeten staan. 

Hennie over de nominatie: ‘Ik ben er trots op. We zijn natuurlijk heel zichtbaar in Diemen met onze oranje pakken. En het wordt ook niet altijd begrepen wat we doen. Het is mooi om te merken dat onze bijdrage wordt gewaardeerd.’

Joke Bergshoeff
Joke Bergshoeff
Evert Kuiken
Evert Kuiken
Hennie met Pantar medewerkers
Hennie met Pantar medewerkers

STEMMEN KAN TOT MAANDAG 26 OKTOBER 2020