´Armoede en ongelijkheid staan hoog op de agenda in Diemen. Er wordt veel aandacht besteed aan
beide thema's en de doelen die gesteld worden zijn ambitieus. De gemeente Diemen heeft een groot aantal regelingen op het gebied van inkomensondersteuning, schuldhulpverlening, preventie en vroeg signalering´.

Donderdag 17 oktober jl. was Wereldarmoededag: De Internationale dag voor de uitroeiing van armoede. 

Op deze avond bespraken we het Rekenkameronderzoek naar armoede en ongelijkheid in Diemen en de evaluatie van de Steunimpuls. De Steunimpuls was een tijdelijk pakket met maatregelen om inwoners met geldproblemen te ondersteunen. Aandacht voor armoede blijft helaas nodig. Uit recente cijfers van o.a. het NIBUD blijkt dat het aantal armen is gedaald, maar de ernst van armoede is toegenomen. Er zijn nu ook meer werkende armen, waaronder zelfstandigen of mensen die in deeltijd werken.

We hebben als gemeente een ambitieus, breed en ruimhartig armoedebeleid en dat juichen we toe. We doen veel in Diemen, en goed, maar waar kan het beter en anders? Het onderzoek en de aanbevelingen van de Rekenkamer dragen bij aan de verdere verbetering van ons beleid. Samen met de evaluatie van de Steunimpuls is het input voor het nieuwe armoedebeleid. Dan gaan we het uitgebreid over dit onderwerp hebben.

De gemeente heeft veel regelingen, maar het is niet altijd gemakkelijk is om de juiste weg te vinden. De eerste stap is echter dat een inwoner hulp zoekt, vraagt en accepteert. En dat is niet altijd vanzelfsprekend.  Schaamte, het zelf willen oplossen, denken dat je geen recht hebt op hulp, kunnen redenen zijn. En als die stap dan met veel moeite is gezet, wil je dat je goed geholpen wordt. In het Engels heb je de woorden guilt en debt. In Nederland hebben we 1 woord: schuld. Alsof een schuld altijd jouw eigen schuld, zou je denken. Dat taboe moeten we doorbreken en dat is niet gemakkelijk. De inzet van ervaringsdeskundigen kan bijdragen aan herkenning en het wegnemen van de drempel om in gesprek te gaan.

Met de Steunimpuls heeft de gemeente 1,5 jaar geleden met extra maatregelen financiële ondersteuning geboden aan inwoners die er recht op hadden. We zijn trots op onze gemeente die hier snel op gehandeld heeft. Het was een bijzondere tijd na Corona, tijdens de energiecrisis en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Veel nieuwe uitdagingen en regelingen. De initiatieven uit de Steunimpuls zijn geëvalueerd en we zien dat ze een positief effect hebben gehad op de bestaanszekerheid van mensen. Directe financiële steun bij de hoge energiekosten is hier een duidelijk voorbeeld van. De Steunimpuls heeft ons ook inzichten gegeven die we mee kunnen nemen in toekomstig beleid. We zijn goed bezig in Diemen met onze aandacht voor armoede. Uiteraard blijven we kritisch kijken naar wat we doen en wat hier de resultaten van zijn.