De aanleg van een openbaar vervoer verbinding tussen Almere en Amsterdam, en naar Schiphol, zal in de toekomst worden aangelegd over Diemens grondgebied.
GroenLinks is voor uitbreiding van openbaar vervoer maar houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten. Naast alle bestaande infrastructuur voor vervoer over weg, spoor en water willen we graag dat er nu voldoende rekening wordt gehouden met onze leefomgeving.
Hier volgt een korte omschrijving van de actuele ontwikkelingen op basis van een samenvatting van de stand van zaken door de gemeente.

In het kader van de Schaalsprong Almere, het bijbouwen van woningen in Almere, heeft het vorige kabinet begin 2010 opdrachten tot verdere uitwerking en onderzoek gegeven en zijn hiervoor enkele ‘werkmaatschappijen’ gestart.
Een van deze werkmaatschappijen is de ‘Werkmaatschappij Almere – Amsterdam’. Deze richt zich op het optimaliseren van de IJmeerlijn.

De opdracht is als volgt omschreven.
“Maak een vervoerconcept, ontwerp en businesscase voor een openbaar vervoer (OV)-verbinding van Almere naar Amsterdam Zuid door het IJmeer (inclusief integratie daarvan in het netwerk tot een functionerend OV-netwerk) op basis van het functioneel Programma van Eisen, met als doel een substantiële optimalisatie van kosten en baten ten opzichte van het publieke referentie alternatief voor de IJmeerverbinding.
Betrek bij de optimalisatie van de IJmeerverbinding voor zover relevant de ruimtelijke en ecologische inpassing.
Hierbij geldt dat het ontwikkelde vervoerconcept, ontwerp en de business case juridisch uitvoerbaar moet zijn en binnen de relevante internationale, Europese en nationale wettelijke kaders moet passen.”

Op 14 maart jl. heeft de minister tijdens een werkbezoek aan Almere en de Zuidas in Amsterdam bekend gemaakt welke drie marktpartijen hun visie mogen uitwerken:
Movares en Mott MacDonald kiezen voor een omweg onder de Diemerzeedijk langs en de firma Jacobs kiest voor een tracé onder dit obstakel door.
De plannen van de drie marktpartijen zijn nog heel schetsmatig, vooral waar het de inpassing bij Diemen betreft.

De gemeente Diemen heeft in een brief haar visie op de plannen van de Werkmaatschappij Almere – Amsterdam gegeven en daarin haar bezorgdheid uitgesproken over de gevolgen van de plannen voor de leefomgeving in en rond Diemen.
Het college heeft nog geen standpunt over de diverse varianten. Daarvoor is de termijn te kort en de informatie die nu net binnen is is ook te summier. Duidelijk is wel dat de voorstellen op gespannen voet staan met de gemeentelijke structuurvisie die net door de gemeenteraad is vastgesteld.

Het is de bedoeling dat de Werkmaatschappij Almere – Amsterdam (WAA) Movares zal verzoeken een brug en een tunnelvariant uit te werken, Jacobs alleen de brugvariant en Mott MacDonald alleen een tunnelvariant. Verder heeft de WAA een aantal aandachtspunten geconstateerd waar deze partijen in de uitwerking van hun visies rekening mee moeten houden:
- ruimtelijke, visuele en ecologische inpassing van passage van het IJmeer, IJburg en de Diemerzeedijk
- inpassingskosten op het Amsterdamse metronet
- netwerkeffecten op het treinnet.

Nadat de drie marktpartijen een visie hebben uitgewerkt volgt er een fase waarin hun ideeën geschikt worden gemaakt voor het opstellen van de rijksstructuurvisie. Bedoeling is om in 2012 een eerste go/no go besluit IJmeerlijn met westelijke gebiedsontwikkeling door het kabinet te laten nemen. Vervolgens wordt bij een go besluit de IJmeerlijn in samenhang met andere projecten nader uitgewerkt en zal financiële dekking moeten worden gezocht. In 2014 volgt dan een tweede go/no go (voorkeur)besluit. Daarna start de planstudie, zodat nog vóór 2020 een Tracébesluit volgt en de aanleg van de IJmeerlijn kan worden aanbesteed. 
--------------------------------------------------------------

Meer informatie in de documenten in de bijlagen en via deze link:
Inschrijving Mott Mac Donald - MNO Vervat BV (PDF 1,920.9k)