Cohen komt dus naar den Haag. Hij kan een bondgenoot worden bij het vormen van een nieuwe regering. In zijn eigen woorden: ”Hoe progressiever, hoe liever”. Maar wat zijn de electorale gevolgen voor bijvoorbeeld GroenLinks?

  

Die vraag zal ons in de komende campagne vergezellen. Laten we er niet van wakker liggen. Terwijl Cohen en Wilders zich in hun wapenrusting hijsen, gaan wij doen waar we goed in zijn: we zetten een vrolijke campagne op en we verdiepen onze inhoudelijke kennis. Want over de inhoud wil ik het eigenlijk hebben. Geen partij heeft zich zo’n visionair programma eigen gemaakt als GroenLinks. Zelfs als de op kringlooppapier uitgebrachte “Femke” allang uitverkocht is, kunnen wij nog steeds terugvallen op het idee achter de leuze ‘Groen Werkt’, namelijk THE NEW GREEN DEAL.

Hoe zat het ook al weer? Die andere Wouter, Wouter van Dieren, analyseert in zijn New Green Deal een aantal problemen en draagt oplossingen aan. Heel globaal staat er dit:

- Het casinokapitalisme en de vrije markt hebben ons aan de rand van de afgrond gebracht. Verwacht dus geen oplossingen vanuit die hoek.

- Economische groei is geen natuurwet, maar een ideologie. Economische groei in de gangbare betekenis bestaat niet eens. Zolang het rijtje grondstoffen-productie-consumptie-afval niet in zijn samenhang wordt gezien en alleen aan de factoren productie en consumptie een geldwaarde wordt toegekend, wordt de natuur verwoest en wordt dit nog als winst gezien ook.

- Welvaart en welzijn gaan niet meer gelijk op. Welzijn gaat over goede basisvoorzieningen en ook over schone lucht en schoon water. Deze voorzieningen zijn te belangrijk om alleen aan de vrije markt over te laten.

- Geld van burgers moet weer op banken voor burgers komen te staan.

- Wereldwijd is een make-over noodzakelijk. Toegevoegde waarde bestaat niet uit steeds grotere welvaart voor een steeds kleinere groep, maar moet komen van duurzaamheid, van nieuwe vormen van werkgelegenheid en het in stand houden van de burgerlijke samenleving waarin voor iedereen een waardige rol is weggelegd. Bij deze mondiale make-over ligt het initiatief nu in de regio.

Een utopie? Het is op veel plaatsen reeds gaande, ook in het bedrijfsleven. Nieuwe technologieën zijn in ontwikkeling, gemeenten investeren in eigen, duurzame energiebedrijven. De urgentie is groot nu de eindigheid van de voorraad goedkope energiebronnen en grondstoffen in zicht komt en vervuiling een ondraaglijke (financiële) last wordt. En problemen rond integratie en veiligheid worden in een burgerlijke samenleving die uit elkaar valt zeker niet opgelost.

Wij bouwen net zo min als Wouter van Dieren luchtkastelen, maar weten wel wat voor boodschap we hebben voor Cohen als hij straks wellicht als winnaar uit de strijd komt.

 

 

Door Joke Schenk