strooigoed (foto: Bas van de Wiel van freeimages.com)
strooigoed (foto: Bas van de Wiel van freeimages.com)

Motie Inclusieve Sinterklaasviering aangenomen

Op initiatief van GroenLinks is de motie Inclusieve Sinterklaasviering afgelopen nacht behandeld in de Diemense gemeenteraad. Wij zijn blij dat deze motie is aangenomen. Lees hier het betoog van GroenLinks-raadslid Rian van Rossum.

Steeds meer mensen spreken zich uit over veranderingen in de uiterlijke kenmerken van Zwarte Piet omdat deze als discriminerend en beledigend worden ervaren. Ook de GroenLinks fractie wil zich hierover uitspreken.

Wij vinden dat je met deze gevoelens rekening moet willen houden. En daarin staan wij niet alleen. Uit een landelijke peiling van I&O research bleek in december 2018 dat 50% van de Nederlanders vindt dat er iets aan het uiterlijk van Zwarte Piet zou moeten veranderen.  

Er zijn namelijk talrijke verhalen van mensen met een donkere huidskleur die zich in de Sinterklaas periode gekwetst voelen. We kennen verhalen van ouders die hun kind rond 5 december zelfs thuis houden van school vanwege de pijnlijke stereotyperingen.  

Hoe ontzettend jammer is dat! Het mooie Sinterklaasfeest waarvan we graag allemaal willen genieten. De spannende verwachtingsvolle aanloop naar pakjesavond en al die traditionele lekkernijen, die al vanaf september in de schappen liggen. Laten we dat samen delen en laten we er met kleine aanpassingen weer een feest voor ieder kind maken.   

Daar is niet veel voor nodig. Het lijkt ons niet meer dan redelijk te vragen of er één irrelevant aspect kan worden gewijzigd. Want welke relevantie heeft de kleur op het gezicht van de Pieten dan, als die per se zwart moet zijn?

De GroenLinks fractie is optimistisch over de veranderingen. Bij de landelijke intocht is dit jaar geen Zwarte Piet meer te zien. In steeds meer gemeenten in de Randstad lopen alleen nog maar roetvoeg Pieten mee. Ook op de scholen in Diemen klinkt de wens om over te stappen naar een Sinterklaasviering met alleen roetveeg Pieten.

Daarbij begrepen we van de wethouder dat onze lokale sinterklaasvereniging actief bezig met het omvormen van het uiterlijk van hun Pieten. We hebben er begrip voor dat de verandering tot nu toe geleidelijk heeft moeten plaatsvinden en zien de positieve ontwikkeling. We hopen echter dat het ze lukt volgend jaar een intocht te organiseren zonder zwarte, maar wel met allerlei andere vrolijke Pieten. Zodat iedereen van dit bijzondere kinderfeest kan genieten.

Lees hier het nieuwsbericht in het DiemerNieuws.