Informatie inloopavond spooruitbreidingen OV SAAL
ProRail organiseert op dinsdag 26 mei een informatieavond van de spooruitbreiding tussen Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad.

 

ProRail organiseert op dinsdag 26 mei 2009 een informatieavond waarin u een indruk krijgt van de de spooruitbreiding tussen Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad. De inloopavond vindt plaats in:   Horeca Centrum Diemervijver Dalsteindreef 1 Diemen-Zuid (op nog geen minuut van de belangrijkste ingangen van het trein- en metrostation Diemen Zuid).   Tussen 18.30 en 21.00 uur staan medewerkers van ProRail gereed om uw vragen te beantwoorden. U kunt binnenlopen wanneer u wilt.

Tijdens de inloopavond kunnen belangstellenden meer informatie krijgen over de stand van zaken van de besluitvorming over de spooruitbreiding en het voorlopige ontwerp.  

 

Bekendmaking

Spooruitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad (OV SAAL)

De Minister van Verkeer en Waterstaat heeft samen met zijn collega van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer op 10 maart 2009 de beslissing genomen de procedure op basis van de Tracéwet te starten om een wijziging in het landelijke spoorwegennet door te voeren. Het betreft het gedeelte gelegen tussen station Hoofddorp en Lelystad Zuid (kruising met de N302, Larserweg).

 

Het project zal worden uitgevoerd onder de naam 'Spooruitbreiding SAAL Maatregelen korte termijn'.

 

Waar gaat het om?

Het project betreft de wijziging van de bestaande spoorlijn, met als doel de capaciteit van het spoor op het traject Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad op korte termijn te vergroten, de treindienst op dit traject uit te breiden en de kwaliteit van de treindienst in termen van reistijd en betrouwbaarheid te verbeteren.

Het pakket maatregelen bevat:

  • de aanpassing van de aansluiting bij de Riekerpolder door aanleg van een zogenaamde dubbele vorkaansluiting
     
  • het 4-sporig maken van de Zuidelijke Tak van Amsterdam tussen de aansluiting Riekerpolder en de Utrechtboog bij Duivendrecht, inclusief de aanpassing van de aansluitingen op de aanliggende spoorlijnen

 

  • het aanleggen van een wachtspoor ten oosten van station Duivendrecht ten behoeve van goederentreinen

 

  • het 4-sporig maken van de Flevolijn tussen de stations Almere Muziekwijk en Almere Centrum en tussen de stations Almere Buiten en Almere Oostvaarders, inclusief de noodzakelijke keersporen en aanpassingen aan de stations

 

  • mogelijk het 4-sporig maken van de Flevolijn tussen de stations Almere Centrum en Almere Buiten

 

  • de inhaling Almere Poort, bestaande uit uitbreiding tot 4 sporen rondom de geplande halte Almere Poort.

 

Procedure

Op het genoemde project is de Tracéwet van toepassing. De genomen aanvangsbeslissing betekent dat een verkorte tracéwetprocedure wordt gestart. Na de aanvangsbeslissing volgt het (ontwerp)-tracébesluit. De Minister van Verkeer en Waterstaat is het bevoegd gezag voor het (ontwerp)-tracébesluit.

 

De lokale besturen worden bij de voorbereiding betrokken. Tevens zijn informatiemomenten voorzien om ook de omgeving bij de voorbereiding te betrekken. Het opstellen van het tracébesluit is opgedragen aan ProRail. Gezien de urgentie achter de realisatie van alle projectonderdelen wordt de mogelijkheid open gehouden dat het traject wordt ingedeeld in meerdere tracébesluiten die samen het gehele traject omvatten.

Naar verwachting zal het ontwerp-tracébesluit in het najaar van 2009 worden gepubliceerd. Daarop kunnen zienswijzen worden ingediend. De volgende stap bestaat uit het vaststellen van het tracébesluit medio 2010. Hierop is beroep mogelijk bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Op deze aanvangsbeslissing is geen bezwaar of beroep mogelijk.

 

Waar kun u de aanvangsbeslissing inzien?

De letterlijke tekst van de aanvangsbeslissing ligt van 11 mei tot en met 22 juni 2009 tijdens reguliere openingstijden ter inzage in het gemeentehuis van Diemen

Of ga naar http://www.diemen.nl/content.jsp?objectid=diemen:10386