GroenLinks Diemen had even voor de Kerst een gesprek met de Diemense jeugdarts Willemien Boland over de toenemende weerstand tegen particulier vuurwerk tijdens de jaarwisseling.

Het aantal oogletsels na vuurwerkongelukken daalt gelukkig ieder jaar, maar dat geldt niet voor verwondingen aan bijvoorbeeld handen. Willemien is, net als GroenLinks, voorstander van meer vuurwerkvrije zones in de gemeente met professionele vuurwerkshows als alternatief. Volgens TNS/NIPO denkt zestig procent van de mensen er inmiddels zo over.

Door Joke Schenk

Deze week kwam er een bondgenoot uit onverwachte hoek. Op 22 december was verzekeraar Achmea, één van de grootste van Nederland, in het nieuws als voorstander van een algemeen vuurwerkverbod. Waarom zou je vandalisme dat je de rest van het jaar niet tolereert ineens wel toestaan in de laatste uren van Oudjaar?

De kortere tijd dat afsteken van vuurwerk op Oudjaar toegestaan is, lijkt enigszins vruchten af te werpen. Willemien:"Ieder slachtoffer van vuurwerk is er echter één teveel. Vooral omstanders en passanten blijken door vuurwerk geraakt te worden. De overlast voor dieren en ouderen is, net als vernielingen en materiële schade, nog steeds enorm. En denk ook aan mensen die door oorlogservaringen getraumatiseerd zijn."

Illegaal vuurwerk maakt de problemen alleen maar groter. Als de beschikbaarheid van legaal vuurwerk niet beperkt wordt, vormt het de rode loper waarover de illegale spullen binnenkomen. Willemien: "Ik pleit daarom in de eerste plaats voor verdere bewustwording en in de tweede plaats voor het uitbreiden van de vuurwerkvrije zones, hoe lastig de handhaving daarvan ook is".

Instellen van dergelijke zones is ook een doel van de petitie die ondertekend kan worden op http://www.vuurwerkmanifest.nl. Willemien is als voorzitter van het Noord-Hollands regiobestuur van Jeugdartsen Nederland (AJN) niet alleen deelnemer van dit initiatief, maar ook ondertekenaar van het 'Zaans manifest tegen vuurwerk', een initiatief van de plaatselijke GroenLinksafdeling (zie  https://zaanstad.groenlinks.nl/nieuws/zaans-manifest-tegen-vuurwerk). Ook voor Diemen zou zij zo'n initiatief toejuichen.