Nevelig Diemerbos (foto: Jochem Douw)
Nevelig Diemerbos (foto: Jochem Douw)

GroenLinks blij met komst House of Bird naar Diemerbos

Het is bijna zo ver: de jarenlang gekoesterde wens om horeca in het Diemerbos te vestigen gaat in vervulling. Dit is niet alleen fijn voor bezoekers, maar is ook van groot belang voor het bos zelf.

Al in 2007 heeft er een wervingsronde plaatsgevonden voor vestiging van horeca in het Diemerbos. Deze mislukte. In 2015 strandde een tweede poging bij de Raad van State: de horecagelegenheid zou binnen het NatuurNetwerk Nederland (NNN) vallen, en dat mag niet. Uiteindelijk moest er een besluit van de provincie aan te pas komen om een “hapje” uit het NNN te halen, zodat daarin horeca gevestigd kon worden.

Waarom was dit nodig? De financiering van het Diemerbos, dat onderhouden wordt door Staatsbosbeheer, staat onder grote druk. De gemeente Diemen en het Rijk dragen bij, maar sinds het kabinet Rutte-I begin jaren ’10 fors is gaan bezuinigen op natuur, staat het voortbestaan van het hele Diemerbos op het spel.

De afgelopen jaren hebben er in de raad veel discussies plaatsgevonden over bijvoorbeeld het organiseren van festivals in het Diemerbos, om daarmee extra inkomsten te genereren. Uiteindelijk is gebleken dat er niet alleen slecht is voor flora en fauna, maar dat ook de grond te slap is voor dergelijke activiteiten. Festivals zijn daarmee van tafel als optie voor extra inkomsten.

Ook de komst van windmolens zou extra inkomsten kunnen opleveren, naast de overduidelijke bijdrage in de strijd tegen klimaatverandering. Maar dit heeft het provinciebestuur jarenlang tegengehouden. Horeca kan voor de broodnodige extra inkomsten zorgen, en daarom heeft Staatsbosbeheer nu zelf een partij gezocht en gevonden om deze ook te realiseren: Bird Brewery.

Naast het financiële aspect geldt hier ook: onbekend maakt onbemind. Voor de bescherming van het Diemerbos hebben we maatschappelijk draagvlak nodig, en dat vergroot je door het bos aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Dit draagvlak is extra groot door de gekozen crowdfundingconstructie: meer dan 500 investeringen maken samen de bouw van het proeflokaal mogelijk.

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen, en bij alle besluiten die GroenLinks Diemen maakt, wegen we altijd zorgvuldig de voor- en nadelen tegen elkaar af. Zo zullen er bomen gekapt moeten gaan worden, en dat is nooit leuk. Maar zoals ook uit de artists’ impressions blijkt blijft het grootste deel van het perceel groen, en wil Bird Brewery ook natuureducatie gaan doen: daar is plek voor nodig. Daarbij heeft Diemen een herplantbeleid: alle gekapte bomen worden binnen de gemeente gecompenseerd met een nieuwe boom, al zal dit niet van vandaag op morgen tot volwassen bomen leiden.

Uiteindelijk knippen wij liever een “hapje” uit het Diemerbos, dan dat we het hele bos in gevaar brengen.

Jochem Douw, raadslid voor GroenLinks Diemen

 

Geïnteresseerd in de stukken die hierover in de gemeenteraad besproken worden? Die vind je via de volgende link bij agendapunt 2.