Jazeker, bij de pedaalemmer- en vuilniszakken liggen ook biologisch afbreekbare gft afvalemmerzakjes te koop bij de supermarkten. Bij Super De Boer heten ze Biobak zakken (20 L) en bij AH Ecologische Pedaalemmerzakken (ook 20 liter). Tip: een velletje keukenrol of krantje onder het afbreekbare zakje in het groene bakje werkt tegen ‘doorslaan’ van vocht, dan hoef je het bakje niet steeds te poetsen.
Afval is pas een probleem als je er veel van hebt. Nu we met z’n allen in steden wonen is afval afvoeren een behoorlijk omvangrijke klus. De asemmer van vroeger volstaat al lang niet meer. Om de afvalstroom in goede banen te leiden en omdat gaandeweg bleek dat alles weggooien een te grote belasting voor onze omgeving en het milieu vormt werd het scheiden van afval de oplossing. Daarmee werd ongeveer 20 jaar geleden het “groente-, fruit- en tuinafval”, uitgevonden, kortweg gft. Een goede zaak omdat het veel mensen bewust heeft gemaakt van het afval probleem.
In die tijd was scheiding van de ‘natte gft fractie’ nodig omdat de nattigheid niet goed in de verbrandingsovens kon. Het afval werd verbrand om het kwijt te zijn en dat was het dan.
Nu wordt afval verbrand om er duurzame energie mee op te wekken. De verbrandingstechniek is daarop aangepast, vele malen efficiënter bij hogere temperaturen en wat schoner door het afvangen van roet en andere schadelijke stoffen in de schoorstenen. Het afval kan nu ook worden “voorgedroogd”.
Waarom dan toch nog gft apart inzamelen?
Gft heeft veel mogelijkheden, daarom is het zonde om het te verbranden. Er kan bijvoorbeeld compost van worden gemaakt of biogas. Compost van gft maken verlicht de druk op veengebieden die nu worden afgegraven voor de verrijking van potgrond en tuinaarde. En biogas spreekt voor zich als duurzame energiebron.
Nu het duobakken systeem vaarwel moest worden gezegd heeft GroenLinks, samen met de rest van de gemeenteraad, gekozen voor één bak bij de eengezinswoningen, in plaats van twee. Omdat we ook nu, net als destijds bij het invoeren van het duobakken systeem, liever geen gft bak willen die eens per twee weken wordt geleegd. Want twee aparte bakken worden om en om geleegd, meer dan één bak per week legen is erg duur.
Ook gezien het feit dat er relatief weinig mensen in Diemen zijn die gft echt apart houden is plaatsing van een tweede gft bak bij ieder huis een maatregel die veel ruimtebeslag en plastic bakken kost, maar relatief weinig echt goede gft op zal leveren. Immers, als na anderhalve week de restafval bak vol is, is het verleidelijk om verder te gaan in de net geleegde gft bak. Bijvoorbeeld tijdelijk, maar dan toch vergeten het er weer uit te halen. Nee, dan liever vasthouden aan iedere week restafval ophalen.
Met de nieuwe gft verzamelpunten kan nu zo veel mogelijk gft zonder bijmenging van restafval verzameld worden. Daarom is de vulopening klein gehouden, en met een sleutel te openen, om het storten van restafval tegen te gaan.
Een week geleden hebben we lekker gesnoeid in de tuin.
Vroeger lag het snoeiafval wel enige weken in de tuin in de weg en minderde langzaam omdat we iedere keer slechts een bescheiden portie in onze (kleine) duobak kwijt konden.
Dit keer was het feest. We hebben van alle takken een mooie bos gebonden met wat touw. Maandagochtend de servicelijn openbare ruimte gebeld, en woensdag verdween de bos vanzelf, in één keer.
Grof tuinafval wordt gescheiden ingezameld van het andere grofvuil op woensdag. I het voor- en najaar worden ook extra “takkenrondes” gehouden.
Naast glas, papier en plastic kan ook het inzamelen van gft in Diemen nu toch nog een succes worden.
De Meerlanden vaart er natuurlijk wel bij. Met het nieuwe systeem wordt nu in bijna de helft van de tijd de restafval opgehaald met de robotarm-vuilniswagen. En er wordt schonere gft ingezameld waar meer aan te verdienen valt.
Er is echter ook flink geïnvesteerd in het nieuwe systeem. Belangrijkste doel was om, vooral in het centrum van Diemen, de oude, lelijke bovengrondse inzamelbakken te vervangen door de moderne, ondergrondse inzamelpunten.
De gemeente Diemen is, samen met een aantal andere gemeenten, deelnemer in De Meerlanden. Dus als het afval bedrijf goed draait rendeert de investering die de gemeente in het bedrijf heeft gedaan.
Nog een belangrijke reden om ons afval te scheiden, zodat er heel weinig restafval over blijft, is dat daarmee de afvalstoffen heffing in Diemen de komende jaren niet verder hoeft te stijgen.
Er komt nog een Diemer Info special over de nieuwe afval inzameling. Dan zal vast ook worden verklapt hoe om de bakken aan de weg moeten worden geplaatst.
Gepke Uiterdijk, raadslid GroenLinks