Wie verdient volgens jou het Groen Lintje 2021?🍀

Uit een groot aantal aanmeldingen is door de fractie en het bestuur van GroenLinks Diemen een top 3 gekozen. Wij willen graag weten wie volgens de inwoners van Diemen straks echt het Groen Lintje 2021 in ontvangst mag nemen. Stemmen via de stemtool kan tot woensdag 20 oktober. Eind oktober reiken we dan het Groen Lintje 2021 uit aan degene met de meeste stemmen.

De Genomineerden Top 3:

1. Joan Dest, zet al jarenlang intensief en gepassioneerd saaie perken om naar prachtige bloemen- en struiken in de Tobias Asserlaan. Haar werk zorgt voor betrokkenheid bij de omgeving en een positief gevoel bij de inwoners. 

 2. House of Bird, doet veel voor de natuur en vogels in de omgeving. Met House of Bird is het Diemerbos extra aantrekkelijk en toegankelijk. Houdt heel bewust rekening met  die omgeving en doet er veel voor terug.

 3. Maud van der Linden, maakt sinds het begin van de Corona tijd (vrijwel) iedere dag Diemen schoon. Tijdens haar ochtendwandeling ruimt zij met haar grijper zakken vol zwerfvuil op.  

 

Joan Dest, maakt de Tobias Asserlaan groen en kleurrijk.

Joan Dest, 68 jaar, is genomineerd omdat ze al jaren de ‘saaie’ gemeentelijke perken in de Tobias Asserlaan omtovert in prachtige tuinen vol bloemen en struiken. De kleurrijke perken zijn elk jaar onderwerp van gesprek en zorgt zo voor betrokkenheid bij de buurtbewoners. 

Joan tuiniert al vanaf 2009 in de gemeentelijke perken in de Tobias Asserlaan. Het is naast koken en sporten haar grote hobby. De gemeente vond het prima dat zij de stukjes gemeentegrond rondom de flat en de parkeerplaats onder haar hoede nam. En ze kreeg er - op haar verzoek - zelfs een stukje bij toen er een afvalcontainer werd weggehaald.

‘Ik tuinier al vanaf kinds af aan. In Suriname leefde ik tussen het groen en deed ik elke ochtend het erf’. Bewoners van de flat geven haar wat ze zelf niet kunnen gebruiken: stekjes, pioenrozen, tulpenbollen, van alles. Ze vragen haar wat ze nog nodig heeft. ‘Ik kan overal wat mee. Een rozenstruik die stond te verpieteren heb ik verplaatst en leeft nu helemaal weer op.

Joan geniet van het wroeten in de aarde, het is ontspannen en maakt haar  dag helemaal goed. En het is fijn te merken dat de mensen het zo waarderen: ‘ik krijg complimenten, kaarten en bloemen. Het laat zien dat mensen groen in hun omgeving belangrijk vinden.’

Joan Dest GL2021zonderkader

House of Bird, een restaurant dat duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. 

House of Bird, het proeflokaal van Bird Brewery in het Diemerbos is genomineerd omdat ‘met House of Bird het Diemerbos extra aantrekkelijk en toegankelijk is geworden. Ze houden met hun eigen activiteiten heel bewust rekening met de omgeving en doen er veel voor terug’. 

Ralph, samen met Rik en Teun de eigenaar van House of Bird, vindt het eervol en leuk dat ze genomineerd zijn. ‘Het is fijn om te merken dat mensen zien dat we echt goed gebruik proberen te maken van de bijzondere plek waar we zitten. We vinden het belangrijk dat we bijvoorbeeld met onze ´Birdroute´ mensen kunnen laten kennismaken met de vogels in het Diemerbos’.  

Daarnaast vinden de eigenaren van House of Bird het belangrijk om mee te doen aan activiteiten als de World Cleanup Day, planten ze voor elke liter bier die ze brouwen een boom, en hebben ze bewust de vegetarische burger de standaard-optie op het menu gemaakt. 

Ralph, Rik en Teun zijn echte natuurliefhebbers. Rik wilde zelfs eigenlijk liever boswachter worden en Ralph ging als kind al op vogelkamp. Met z’n drieën willen ze met House of Bird echt een visie op duurzaam ondernemen neerzetten en elke keer een stapje meer te doen.

HouseOfBird GL2021zonderkader

Maud van der Linden, ruimt dag in dag uit zwerfafval op.

Maud, 64 jaar, is genomineerd omdat ze elke dag tijdens haar ochtendwandeling zwerfafval opraapt met haar grijper. ‘Ze verdient het groene lintje omdat ze elke dag zakken vol troep opruimt.’ 

Maud vond het altijd al belangrijk om zwerfafval op te ruimen, maar toen de Corona lockdowns begonnen werd het een dagelijkse bezigheid: de gemeente bood de inwoners van Diemen een grijper aan én zo kon ze haar punten halen voor de ‘ommetjes’-app. Maud start elke ochtend voor haar ontbijt op het schoolplein van de basisschool Noorderbreedte. En vanaf daar loopt ze naar het station en soms nog even door naar het speeltuintje bij het DerKnderenplein. 

Het wisselt enorm wat ze ophaalt. In de eerste lockdown was het soms echt heel veel, vooral tasjes van fastfood-ketens met lege bekers en bakjes die in de bosjes terecht kwamen. En ze komt ook gekke dingen tegen die ze niet kan verklaren: ‘Wattenstaafjes, wat doen mensen daarmee op straat?’ Maud vindt het vooral heel verdrietig dat mensen niet doorhebben dat de troep die ze maken gevaarlijk is voor kinderen en dieren en slecht voor de natuur.  

Maud haalt ook veel plezier uit deze zwerfvuil-wandelingetjes. Ze heeft er een gewoonte van gemaakt iedereen die ze tegenkomt te groeten. ‘Je ziet dan de gezichten van de mensen opleven. En het levert leuke complimenten en gesprekken op. Het is een goed begin van iedere dag!’

MaudvdLinden GL2021zonderkader