Hier kunt u de brief lezen die ik op 12 september jl. naar DiemerNieuws heb verstuurd. Mijn mening is: geen ballonnen meer de lucht in! Ook niet tijdens feesten in Diemen én ook niet bij de opening van het DiemerFestijn. Wat vindt u hiervan?

(de brief)

Ballonnen zijn gevaarlijker dan men denkt

Op de voorpagina van DiemerNieuws van 9 september jl. de opening van het Diemer Festijn. Blije gezichten op de foto’s. Kinderen laten tientallen ballonnen op. Waar komen die ballonnen straks terecht? – vraagt men zich af. In Engeland, Schotland misschien…

Onschuldige ballonen. Of toch niet? Helaas, die mooie ballonnen die de lucht in gaan, zijn gevaarlijk zodra ze uit het zicht verdwijnen. Gevaarlijker dan de kinderen dat zich kunnen voorstellen. Op de hoogte van ongeveer acht kilometer spatten ze door de druk en lage temperaturen in kleine fragmenten uiteen. Daarna belanden ze vaak in zee. Vooral na stormweer kan de vloedlijn bezaaid liggen met ballonresten. Soms leggen ze een lange weg af. In mei 2007 spoelde een massa oranje ballonnen aan op de kusten van Normandië. Ze waren afkomstig van onze Koninginnedag.

De ballonrestjes betekenen voor veel dieren een bedreiging en in sommige gevallen zelfs een afschuwelijke dood. Vogels, zeezoogdieren, schildpadden en andere diertjes zien die kleurrijke stukjes ballon als voedsel. Maar als ze die inslikken, kan de toegang tot de maag geblokkeerd worden en raken de dieren uitgehongerd. Bovendien raken ze ook vaak verstrikt in de touwtjes, met verdrinking tot gevolg. Dergelijke slachtoffers worden geregeld op de stranden gevonden. En het zijn niet alleen kleine dieren. Zelfs een dwergpotvis kan door de ballonrestjes ernstig in problemen komen.

Ballonnen die in zee belanden en niet opgegeten worden, blijven nog lang in het water aanwezig. Er zijn de klassieke latex exemplaren, waarvan de vertering in zeewater tot vier jaar kan duren, en de ballonnen gemaakt van kunststof, die vaak nog eens bedekt zijn met een glinsterend metaalkleurig laagje. Bij die tweede categorie duurt het nog langer voor ze helemaal afgebroken zijn in het milieu. Dit geldt ook voor alle ballonnen die niet in zee maar in de vrije natuur, bijvoorbeeld de bossen, terecht komen.

Ik vraag me af of de organisatoren van het Diemen Festijn en de ouders zich dit alles hebben gerealiseerd bij de vrolijke opening van het feest. Waarschijnlijk niet.

In meerdere landen is het nu verboden om nog ballonnen op te laten. Het verbieden heeft mijn voorkeur niet, maar bewust maken wel. Ik hoop dat mijn brief door vele bewoners van Diemen wordt gelezen. En ik hoop dat er in de toekomst geen ballonnen meer in Diemen de lucht in zullen gaan. Geen feest is het lijden van de dieren en het vervuilen van het milieu waard.

Agnieszka van Ruijven-Rojek
Diemen Zuid

* Bekijk foto's van Robin des Bois die aan dit onderwerp zijn gerelateerd. 

* Alternatief? Eco ballon

* De info die ik ter onderbouwing van mijn argumenten heb gebruikt, was o.a. afkomstig van de pagina Ballonnen - laat ze niet vliegen. Helaas bestaat deze pagina niet meer. (update januari 2015)