Het was een prachtige dag voor een stevige wandeling. De felle noorderwind was eindelijk gaan liggen en het zonnetje deed zijn best. Zo’n dertig mensen hadden zich verzameld bij De Zeehoeve. In twee groepen, ieder met eigen IVN-gids, betraden wij De Vijfhoek.
Al wandelend hoorden wij hoe het gebied tot stand gekomen was, welke plannen er in de loop van de tijd op losgelaten waren en hoe het momenteel beheerd wordt. In de jaren zestig moest het terrein waar nu de elektriciteitcentrale staat bouwrijp gemaakt worden voor … een kerncentrale. Alle afgegraven grond werd in het water gespoten. Om dit ronddrijvende veen op z’n plek te houden werd er een dijk omheen aangelegd. Zo kreeg het zijn karakteristieke, vijfhoekige vorm. De kerncentrale is er gelukkig nooit gekomen. Vele plannen later moest natuurcompensatie gevonden worden voor de aanleg van IJburg. De Vijfhoek was hiervoor een aangewezen plek. Men probeert een zo natuurlijk mogelijk beheer te combineren met de toenemende behoefte aan recreatie. Sommige gedeelten worden afgeschermd, andere juist toegankelijk gemaakt door paden en steigers.
Door het koude voorjaar was er op het gebied van planten en bloemen nog niet heel veel te zien. Toch wisten de IVN-ers ons op allerlei details te wijzen. Beschut door wat riet staken engelwortel en berenklauw hun kopjes boven de grond. Klein hoefblad en hondsdraf bloeiden eensgezind.
Toen we weer op de verharde weg terug waren, hadden we er ongemerkt een wandeling van twee uur opzitten. Op het terras van Paviljoen Puur (een aanrader!) bij het nog te restaureren Fort Diemerdam konden we nog heerlijk nagenieten met koffie en allerlei ander lekkers.
***
bekijk de foto's van de wandeling in het album
meer info: zie website van Jan Willem Wertwijn, één van onze IVN-gidsen op 21 april:
http://werthof.home.xs4all.nl/peneiland/peneiland.html
http://werthof.home.xs4all.nl/peneiland/vfiles/peneiland05.html
http://werthof.home.xs4all.nl/peneiland/vfiles/peneiland02.html