Heeft u de installatie van de nieuwe Gemeenteraad in Diemen op 11 maart jl. gemist en bent u benieuwd naar de speech die Gepke Uiterdijk, fractievoorzitter/lijsttrekker van GroenLinks afdeling Diemen, die avond heeft gehouden? Hier kunt u de tekst van de duidiging van de verkiezingen door GroenLinks lezen.

"De voorgaande sprekers, voor de VVD en de PvdA, hebben al genoemd wat er in de afgelopen periode van vier jaar allemaal gerealiseerd is in Diemen. GroenLinks is met name blij met de bezoeken aan 75-plussers, met de verruiming van de regeling kind-gebonden bijzondere bijstand, met de totstandkoming van het waterplan en het groenplan voor de gemeente en in het bijzonder met het luchtkwaliteitplan. Deze plannen willen we in de komende periode graag uit gaan voeren. 

GroenLinks is een partij met een brede kijk op de samenleving.
De samenleving, dat zijn wij allemaal, en met elkaar werken we aan onze toekomst.

Bij die vooruitgang komen het milieu, dieren, groen, maar ook mensen soms klem te zitten.
GroenLinks wil de verantwoordelijkheid voor dit proces niet uit de weg gaan. We willen hard werken aan goede oplossingen waarbij we onze leefomgeving waar nodig beschermen en waarbij we alle mensen respectvol blijven behandelen en ondersteunen wanneer dat nodig is. 


GroenLinks ziet met zijn derde zetel vier jaar werk in de coalitie, een mooie campagne én onze plannen voor de toekomst van Diemen beloond. Uit de uitslag van de verkiezingen blijkt ook dat de meeste kiezers kennelijk tevreden zijn met het stabiele bestuur in de afgelopen vier jaar. Daarom heeft het onze voorkeur de huidige coalitie voort te zetten, met een nieuw coalitieprogramma voor de komende vier jaar.

Van de onderhandelingen verwachten we dat er goede gesprekken tussen alle partijen plaatsvinden. In deze gesprekken kunnen alle partijen benoemen welke onderwerpen ze belangrijk vinden voor de komende periode. Op basis van deze gesprekken zal het nieuwe coalitieprogramma worden gevormd.

GroenLinks zal zich blijven inzetten voor groen, het milieu, een sterk sociaal vangnet in Diemen en een breed aanbod in sport en cultuur.

In de komende periode willen wij het accent leggen op het ontwikkelen van plannen om geheel Diemen in 2040 op eigen energie te laten draaien. Dat betekent zowel zuiniger met energie omgaan als investeren in energie uit zon en wind. Als we nu daadwerkelijk starten kunnen we niet alleen het gestelde doel bereiken maar dit doen met plannen die we zelf, in Diemen, ontwikkelen. We willen daarbij een begin maken met het uitvoeren van deze plannen, ook in regionaal verband, en met het zoeken van partners.


We zijn ons terdege bewust dat we dit willen in een tijd waarin we met financiële krapte te maken zullen krijgen. Het is echter belangrijk om niet af te wachten, maar juist toch in de toekomst te durven investeren.


Verder willen we een gemeentehuis waar iedereen zich thuis voelt en we maken ons sterk voor de voortzetting van het jongerenbeleid dat tot doel heeft Diemen levendiger te maken voor een brede groep jongeren. We gaan graag verder met de wijkgerichte aanpak, die in de vorige raadsperiode is gestart, om het bestuur van Diemen dichter bij de mensen brengen én met bewoners samen werken aan het verhogen van de veiligheid in de wijk of buurt maar ook aan de sociale samenhang. In dit verband zullen we met de Structuurvisie voor Diemen de toekomst van de groene én de sociale leefomgeving zorgvuldig vorm moeten geven.


Bij onze deelname aan een coalitie is Ruud Grondel onze kandidaat wethouder. Hij is een uitstekende wethouder en hij heeft in de afgelopen vier jaar heel veel werk verzet. We zijn bijzonder blij dat hij daar mee door wil gaan. 


Tenslotte: Aan het gehele GroenLinks team, we hebben met ongelofelijk veel plezier campagne gevoerd. Heel, heel hartelijk dank daarvoor! Tijdens de campagne periode was ook de sfeer onder de partijen bijzonder goed en constructief. We hopen dat we met z’n allen deze constructieve houding in de gemeenteraad in de komende periode vast weten te houden."