Afgelopen donderdag hebben de partijen in de raad de begroting 2014 en de meerjarenbegroting 2015-2017 van de gemeente Diemen behandeld. De Algemene beschouwing op de begroting, die Gepke Uiterdijk namens de GroenLinks-fractie heeft gepresenteerd, treft u aan in dit artikel.
____________________________________
Het is nu aan de gemeenten om in het huidige, politiek en economisch gure landelijke klimaat koers te houden op een sociaal en economisch rechtvaardig, groen en duurzaam beleid.
De belangrijkste boodschap in de voorliggende begroting is de hoge mate van onzekerheid waarin de huidige regering de gemeenten heeft gestort.
Het siert het College dat de begroting goed op orde is, terwijl ook nog steeds de vertraagde bouw op de Sniep in de begroting moet worden opgevangen. Er is opnieuw hard gewerkt door onze wethouders, en door de ambtenaren, om ook in de komende periode de taken van de gemeente goed uit te kunnen voeren en toch de kosten omlaag te brengen. Deze topsport zullen we met elkaar in de komende jaren moeten blijven beoefenen. We zijn, mét het College, van mening dat nauwere samenwerking met andere gemeenten in DUO+ verband daar de komende jaren een nieuwe impuls aan kan geven.
Onze fractie wil enkele accenten plaatsen bij de begroting.
Zo is een belangrijk onderwerp nog onvoldoende uitgekristalliseerd, namelijk de wijze waarop de afvalstoffen in Diemen worden verwerkt en welke kosten dat voor de inwoners met zich mee brengt. Afval heffing en afval stromen, opbrengsten en kosten, daar willen we graag een goede discussie over. Met als doel de beste oplossingen voor de inwoners, makkelijker scheiden, minder sjouwen, en lagere lasten. Onze fractie zal een voorstel doen voor een steviger inzet op een regelmatige plastic inzameling, door de verenigingen in Diemen daar een rol in te geven, net zoals al voor papier gebeurt. De gemeente kan dan zorgen voor herkenbare zakken, die te bekostigen zijn door er reclame op te laten drukken.
Daarnaast zien we uit naar een betere vulopening voor de gft punten, zodat ook klein tuinafval beter kan worden afgevoerd. En we zien uit naar proeven met nieuwe oplossingen zoals een keukenafval-vermaal systeem in de gootsteen afvoer in keukens. Om de gft inzameling een impuls te geven stellen we voor dat de gemeente gedurende een paar maanden afbreekbare gft-afval-zakjes uitdeelt via ondermeer het gemeentehuis, de gemeentewerf, de bibliotheek en de scholen.
Op de scholen zou natuureducatie hand in hand kunnen gaan met voorlichting over grondstoffen, afval scheiden en uitleg wat duurzaamheid precies inhoud. We willen de besturen van de scholen in Diemen aansporen in het kader van de Brede School meer ruimte aan dit onderwijs te geven en ook samen met het cursusbureau van de SWD aansluiting te zoeken bij initiatieven van bijvoorbeeld de IVN.
In het verlengde hiervan stellen we voor, samen met de PvdA en het CDA, om op het grote, vernieuwde speelterrein op het Van Markenplantsoen een tweede Join the Pipe watertappunt aan te leggen.
We nemen het plan om de gemeente energie neutraal te maken in 2040 uiterst serieus. Zonnepanelen zijn al door ruim 100 woningeigenaren in Diemen aangeschaft, mede door de gunstige subsidieregelingen. Dat is een heel goed resultaat en nu is er ook een duurzaamheidslening voor huiseigenaren. Dit beleid kan naar onze mening worden uitgebreid naar huurders; door om de tafel te gaan met woningcoöperaties en verenigingen van eigenaren/verhuurders. Zij kunnen immers ruimte beschikbaar stellen aan groepen huurders die zonnepanelen willen plaatsen. GroenLinks vraagt opnieuw de energie coördinator hierin een actieve rol te spelen door met alle betrokkenen in overleg te gaan en zo vraag en aanbod aan elkaar te knopen.
De ondernemers in Diemen raken gelukkig meer en meer overtuigd van de diverse voordelen van duurzaam ondernemen. Ook hier pleiten we voor een nog steviger inzet van de energiecoördinator voor het midden- en klein-bedrijf in Diemen. Er valt nog veel informatie te delen en er zijn vele initiatieven te koppelen.
Onze fractie volgt ook de invoering van LED verlichting als straatverlichting, waar we bij een eerdere begroting al een motie voor hebben ingediend. De raad zal hier in december over worden geïnformeerd in het lichtplan. Daar kijken we met belangstelling naar uit.
Ook een informatiebord over de energiebesparing die de gemeente realiseert komt eraan, het lijkt een wat ludieke actie, maar zal toch een goede bijdrage zijn aan de brede bewustwording van Diemenaren op dit gebied. Wat ons betreft zou een indicator voor de mate van afvalscheiding daar naast moeten hangen.
Op sociaal gebied is onze fractie van mening dat Wonenplus een bijzonder waardevolle steun in de Diemense samenleving is en daarom niet mag verdwijnen.
We zijn ook onder de indruk van het werk dat door de SWD en door de MaDi in Diemen wordt verzet. We komen met een voorstel om Blijfgroep woningen in Bergwijkpark te realiseren, door een beroep te doen op steun uit de social return van investeerders in dit gebied. Daarnaast willen we de betrokkenen vragen om de kosten van deze woonvorm nog eens scherp onder de loep te nemen en te verminderen. Tenslotte kan als alternatief ook gedacht worden aan woonruimte ter beschikking stellen voor de plegers van huiselijk geweld.
We zijn bezorgd dat de voorziening voor de bijzondere bijstand niet ten volle wordt benut, omdat we er zeker van willen zijn dat mensen die dit nodig hebben de weg weten te vinden. Als dit in voldoende mate het geval is, is het goed dat het overschot wordt ingezet bij de schuldhulpverlening om zo bij te dragen aan het op tijd op orde brengen van huishoudelijke financiën. Wij verzoeken het College nog eens na te gaan met de betrokken hulpverleners hoe de tijd tussen intake en actie kan worden bekort zodat er eerder een stop op de schuldenontwikkeling kan worden gezet. Deze nemen immers juist in de fase waarin hulp wordt gezocht in een sneltreinvaart toe.
Op het gebied van de decentralisaties is al veel werk verzet door onze wethouder en de ambtenaren die hem ondersteunen. Diemen ligt goed op schema, we hebben het volste vertrouwen dat Diemen optimaal de kansen, die in de bundeling van hulp- en ondersteuningstrajecten liggen, gaat benutten om de bezuinigingen zo goed mogelijk op te vangen.
In de voorliggende begroting wordt voor ieder afzonderlijk programma helder beleid verwoord, we complimenteren het College daarvoor.
Alle partijen hebben de afgelopen tijd al inbreng voor de verkiezingsprogramma's ontvangen van diverse maatschappelijke organisaties. Wat me daarbij opviel is dat het huidige beleid in Diemen al op heel veel maatschappelijke terreinen nauw aansluit op de aktiepunten die een aantal organisaties voorstellen. Waaronder, en dat maakt me blij, die van de Milieufederatie Noord-Holland voor een schonere leefomgeving. Kortom, aan het beleid van dit College wil GroenLinks ook in de komende jaren van harte aan meewerken. Waarbij we blijven inzetten op groener, duurzamer en socialer.
____________________________________
.
Meer informatie over de begroting die op 31 oktober jl. door de raad is behandeld: begroting Diemen (gemeentelijke website)