In 2040 willen we klimaatneutraal zijn in Diemen. 

Om dat te bereiken hebben we een flinke klus te klaren. Dit betekent dat we ook hierin fors moeten investeren. Dat het college hiervoor een integraal duurzaamheidsprogramma gaat opzetten, vinden wij een goed idee. Vanwege de omvang zullen er voor de energietransitie plannen en middelen vanuit het Rijk moeten komen. Maar in de tussentijd kunnen we niet stil blijven zitten. Door te bepalen wat er voor Diemen nodig is om klimaatneutraal te worden, kunnen we al op korte termijn concrete stappen zetten. Wij kijken dan ook uit naar dit plan, dat, zoals het er nu naar uitziet, beschikbaar zal komen in het voorjaar. In de tussentijd zetten we de initiatieven die reeds gestart zijn uiteraard voort en vinden we het belangrijk goede nieuwe initiatieven te ondersteunen. Op het gebied van duurzaamheid heeft de gemeente uiteraard een voorbeeldfunctie. Een voorbeeld waarin dat goed opgepakt wordt is de nieuwe publiekshal die circulair verbouwd is.

Samenwerken is van cruciaal belang om de duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Samenwerken in de regio en binnen Diemen. GroenLinks kijkt met plezier naar het enthousiasme en de ondernemerszin van Daarom Duurzaam Diemen. De website die zij kortgeleden hebben gelanceerd is bijvoorbeeld een mooi platform geworden waar inwoners uit Diemen op laagdrempelige wijze informatie kunnen vinden en delen. Wij hopen dat we er met zijn allen veel gebruik van gaan maken.

Klimaatneutraal worden, de energietransitie vergt nieuwe ontwikkelingen. GroenLinks realiseert zich dat het belangrijk is om te experimenteren. Dat neemt niet weg dat wij kritisch blijven kijken naar ontwikkelingen. De plannen van Nuon om een biomassacentrale te bouwen baart ons zorgen. Wij weten dat Nuon dit brengt als ‘duurzaam alternatief’, maar kijkende naar de informatie die wij tot nu toe hebben, zijn wij nog niet overtuigd van de duurzaamheidsvoordelen.

GroenLinks heeft grote zorgen over in ieder geval de herkomst van de biomassa (van hoe ver komt die, wordt er biomassa gekweekt om te verbranden, of betreft het een restproduct?), over de eindigheid van de centrale (indien biomassa echt een duurzame TUSSENstap is, dan moet de tijdelijkheid van de centrale worden gegarandeerd) en wat ons betreft mag Diemen er qua uitstoot zeker niet op achteruit gaan. Op grond van deze zorgen hebben we vragen gesteld aan het college, onder meer om duidelijkheid te verkrijgen over de voors en tegens van dit project en naar wat wij als Diemen hierin kunnen. GroenLinks vindt het belangrijk dat we ons goed informeren voordat we een definitief standpunt innemen zodat we van daaruit weloverwogen beslissingen kunnen nemen gebaseerd op feiten en niet op aannames.