Egbert Bouwhuis in 550 woorden

De komende maanden in de nieuwsbrief telkens kort aandacht voor een van onze raadsleden. Wie zijn ze? Waar staan ze voor? En waarop kun je rekenen als je je stem op dit raadslid uitbrengt?

Wie is Egbert?

Egbert (50 jaar) komt uit Puttershoek, een dorp op het Zuid-Hollandse eiland Hoeksche Waard. Geboren in een ‘rood’ gezin, maar zonder dat politiek een dagelijks onderwerp was. Egbert zelf was wel van kleins af aan geïnteresseerd in politiek. Niet zozeer vanuit standpunten, maar het hele fenomeen politiek sprak hem aan. Met posters van verschillende partijen – van links tot rechts – op zijn raam, hield hij op de lagere school al een spreekbeurt over verkiezingen. 

Op zijn 18e werd Egbert direct lid van het net opgerichte GroenLinks. Een paar jaar later werd hij voorzitter van de lokale GroenLinks-afdeling. En zo sprak hij als student al in op een bijeenkomst over de komst van de hoge snelheidslijn.

Na een jaar dienstplicht studeerde Egbert aan de HEAO in Rotterdam. Vervolgens vertrok hij naar Amsterdam voor zijn eerste baan: schadebehandelaar bij Delta Lloyd. Inmiddels woont Egbert met zijn vriend in Holland Park en werkt hij al jaren bij de branchevereniging van verzekeraars, waar hij zich bezighoudt met Europese wetgeving over onder meer duurzaamheid.

Waarom de politiek?

‘Als individu kun je je steentje bijdragen, maar voor echte verandering op grote thema’s heb je politieke keuzes en beleid nodig,’ aldus Egbert. En GroenLinks is voor hem de partij die zich net als hij focust op twee onderwerpen: bescherming van het milieu en aandacht voor een eerlijke welvaartsverdeling. 

Egbert geeft aan dat het mooie van de lokale politiek is dat de problemen van inwoners heel dichtbij zijn. En dat je daar als lokale overheid vaak hele concrete oplossingen voor kunt vinden. Zo liet hij als raadslid voor deelraad Amsterdam Centrum meer controleren op illegale vakantieverhuur waardoor er meer woningen beschikbaar kwamen voor Amsterdammers. 

Waar staat Egbert voor?

Duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid. Egbert: ‘En die thema’s horen ook echt bij elkaar. De huizen die het slechtst geïsoleerd zijn, zijn vaak de huurwoningen van mensen met de laagste inkomens. Je kunt er dan voor zorgen dat die woningen het eerst worden aangepakt’. 

Egbert staat ook voor een bepaalde politieke stijl. Hij vindt transparante politiek belangrijk én dat dat in Diemen beter kan. ‘Als je bewoners vertelt waarom bepaalde besluiten worden genomen, creëer je meer begrip voor wat de gemeente doet’. Egbert noemt een klein voorbeeld: Als er opeens grote keien in de grasberm liggen, vragen mensen zich af wat die keien daar doen. Als je bij navraag hoort dat dat is gedaan omdat er werd geklaagd over foutparkeren, dan is het een gemiste kans dat de gemeente de bewoners hier niet actief over informeert. 

Maar ook in zijn algemeenheid kan die transparantie beter. De agenda van de gemeenteraad is voor geïnteresseerde inwoners zeker te vinden. Maar niet iedereen is zo actief. Terwijl er voldoende manieren zijn waarop je bepaalde onderwerpen actief onder de aandacht kunt brengen. Dit doet hij zelf nu al via de Facebook-groep MijnHollandPark (ruim 600 leden). Hij post daar actief onderwerpen die van belang zijn voor zijn wijk en ziet dat daar dan ook echt naar wordt gekeken en op gereageerd.

Wat kun je van Egbert verwachten?

‘Van mij kunnen mensen openheid en daadkracht verwachten. En dat doe ik vanuit algemene betrokkenheid, dus het hoeft niet perse over duurzaamheid of sociaal beleid te gaan. Als iemand komt met een reëel probleem of kans voor Diemen, dan bekijk ik hoe we dat kunnen aanpakken’.